A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporítása

A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporítása

A hortenzia (Hydrangea) származása, története

A Hortenzia, vagy más néven Hydrangea, egy gyönyörű és díszítő növény, amely számos kertben és otthonban megtalálható. Származása és története érdekes, és izgalmas utazásra visz minket vissza az időben.

A Hortenzia eredete Ázsiába vezethető vissza, pontosabban Japánba és Kínába. Az első írásos említését a 16. századból találjuk, amikor a japánok kezdték termeszteni és elterjeszteni ezt a gyönyörű virágot. Az itt élő emberek hamar felismerték a Hortenzia dekoratív értékét és szépségét, és a növényt kertekben és templomokban kezdték termeszteni.A Hortenzia az 1700-as években került Európába, amikor a botanikusok és utazók megkezdték a növények gyűjtését és cseréjét világszerte. A növény hamar népszerűvé vált a kontinensen, különösen a gazdag és előkelő kertekben. Az arisztokraták és a felső társadalmi osztály képviselői rajongtak a Hortenzia pompájáért és gazdag virágzatáért.

A 19. században a Hortenzia további népszerűségre tett szert, amikor új fajtákat és hibrideket hoztak létre. Az európai kertészek és nemesítők elkezdtek kísérletezni a növény keresztezésével, hogy még lenyűgözőbb virágzatot és színkombinációkat érjenek el. Így jöttek létre az ikonikus Hortenzia fajták, mint például a ‘Mme. Emile Mouillère’, ‘Nikko Blue’ és ‘Endless Summer’.

A Hortenzia hihetetlenül sokféle színnel büszkélkedhet, beleértve a fehéret, rózsaszínt, kéket, lila, pirosat és még sok más árnyalatot. Ez a színválaszték a növény talaj pH-értékétől függ. A savas talajon termő Hortenzia kék vagy lila virágokat hoz, míg a lúgos talajon termők rózsaszín vagy piros virágokat eredményeznek. Ez a színes paletta még vonzóbbá teszi a Hortenziát a kertészek és a virágkedvelők számára.

A Hortenzia ma már szerte a világon elterjedt növény. A kertek és parkok szépségét díszíti, és az emberek otthonaiban örömmel fogadják. A növénygondozás során a Hortenziának megfelelő mennyiségű napfényt, öntözést és tápanyagot kell biztosítani ahhoz, hogy a virágzatok egészségesek és bőségesek legyenek.

A Hortenzia származása és története egy olyan növényhez kapcsolódik, amely nem csak szép, hanem történelmi és kulturális értéket is hordoz. Ez a virág, amely egykor Ázsia varázslatos tájain virágzott, ma már mindenki számára elérhető és örömet nyújtó dísznövényként népszerű.

A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporítása
A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporításaFőbb jellemzői

A Hortenzia, vagy más néven Hydrangea, egy olyan növény, amely a kertek és otthonok igazi ékessége. Megjelenése és jellemzői olyan varázslatosak, hogy magával ragadja a figyelmet.

A Hortenzia cserjés növény, amely általában 1-3 méter magasra nő, és dús lombozatot képez. Levelei ellentétesen állnak a szárán, és enyhe fogazottsággal rendelkeznek. A levelek mérete és alakja fajtától függően változhat, de általában ovális vagy tojásdad alakúak.

Az igazi csoda azonban a Hortenzia virágzata. Virágai nagyok és tömör fejeket alkotnak, amelyek színes sziromlevelekből állnak. A virágok mérete fajtától függően változó, általában 10-20 cm átmérőjűek lehetnek. Az egyes virágok gyakran csoportokban helyezkednek el, és együttesen még impozánsabb hatást keltenek.

A Hortenzia virágok színes skálát képviselnek, amelyek között megtalálható a fehér, rózsaszín, kékes-lila, piros és kék árnyalatok. Érdekesség, hogy a virágok színe befolyásolható a talaj pH-értékével. Savas talajon a Hortenzia kékes-lila vagy kék árnyalatú virágokat hoz, míg lúgos talajon rózsaszín vagy piros virágokkal büszkélkedhet.

A Hortenzia virágzata rendkívül hosszú életű lehet, és akár több hétig is elragadóan szép maradhat. Egyes fajták virágzata a nyár közepétől egészen az őszig eltarthat, így hosszú ideig örömöt szerezhet a kertben vagy otthonában.

A Hortenzia gondozása általában nem igényel különösebb nehézségeket. Kedveli a fényes vagy részleges árnyékos helyeket, valamint a jól vízelvezetett talajt. Az öntözésre oda kell figyelni, hogy a talaj ne száradjon ki, de ne is legyen túl vizes. Tápanyagban gazdag talaj segíti a növény egészséges növekedését és virágzatát.

A Hortenzia, a látványos virágzata és a változatos színek kombinációja miatt, népszerű választás a kertek, parkok és otthonok díszítésére. Ez a varázslatos növény nemcsak a szemnek gyönyörű látványt nyújt, hanem örömöt és boldogságot is áraszt.Gondozása, igényei

A Hortenzia, vagy más néven Hydrangea, gondozása során fontos figyelembe venni a napfény, víz és hőmérséklet preferenciáit. Az időjárási feltételek és a megfelelő gondozás segítik a növény egészségét és látványos virágzatát.

A Hortenzia általában kedveli a fényes vagy részleges árnyékos helyeket. A túlzottan erős napsugárzás károsíthatja a leveleket és a virágokat, ezért ajánlott a növényt védeni a déli délutáni tűző naptól. Ha kertben vagy teraszon tartod, válassz olyan helyet, ahol kap néhány óra reggeli vagy esti napfényt, és a többi időben részleges árnyékban van.

Az öntözés szempontjából fontos, hogy a Hortenzia talaj mindig enyhén nedves legyen, de ne áztassuk túl a növényt. Alapvetően az öntözési igény a talaj nedvességtartalmától és a külső hőmérséklettől függ. A forró nyári napokon, amikor a talaj gyorsan kiszárad, lehet, hogy naponta kell öntöznöd a növényt. Ellenőrizd a talaj nedvességtartalmát, és ha száraznak érzed, adj neki elegendő vizet. Azonban ügyelj arra, hogy ne hagyd álló vízben a gyökereket, mert ez károsíthatja a növényt.

Ami a hőmérsékletet illeti, a Hortenzia általában jól bírja a mérsékelt éghajlatot. Ideális számára a hűvös tavaszi és őszi hőmérsékletek, valamint a meleg nyári időjárás. A túl magas hőmérséklet és a hosszan tartó hőség stresszt okozhat a növénynek, és csökkentheti a virágzat minőségét. Ha nagyon forró időszakban van, ügyelj arra, hogy a növény ne szenvedjen a kiszáradástól, és szükség esetén locsold meg többször.

A tápanyagellátás szempontjából a Hortenzia igényli a megfelelő tápoldatozást. Kora tavasztól őszig használhatsz lassú felszabadulású műtrágyát, amelyet a növény közelébe helyezve a talajhoz juttat. Ez segít a növény egészséges növekedésében és gazdag virágzatának kialakulásában. Azonban légy óvatos a túlzott tápanyagadaggal, mert ez túlzott levelezést és kevesebb virágzást eredményezhet.

A Hortenzia napfény- és vízigénye, valamint a megfelelő hőmérsékleti körülmények betartása és a megfelelő gondozás hozzájárul ahhoz, hogy a növény egészséges és csodálatosan virágzó legyen. Szánj időt arra, hogy figyelj rá, és örülj a színpompás virágoknak, amelyek vidámságot hoznak környezetedbe.

A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporítása
A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporításaA hortenzia (Hydrangea) ismertebb fajtái

A Hortenzia, vagy más néven Hydrangea, számos ismertebb fajtával büszkélkedhet, amelyek mindegyike egyedi jellemzőkkel és varázslatos virágzattal rendelkezik. Íme néhány elismert Hortenzia fajta:

 1. ‘Mme. Emile Mouillère’: Ez a fajta fehér virágokkal rendelkezik, amelyek enyhén zöldes árnyalattal is megjelenhetnek. A virágok tömör fejeket alkotnak, és látványosan díszítik a kerteket és teraszokat. Az ‘Mme. Emile Mouillère’ Hortenzia közepes méretű cserje, amely hosszú virágzási időszakra képes.
 2. ‘Nikko Blue’: A ‘Nikko Blue’ Hortenzia fajta gyönyörű intenzív kék virágokkal büszkélkedik. Ez a fajta igazi látványosság a kertben, és a virágzat hatalmas mérete elbűvölő. A ‘Nikko Blue’ Hortenzia közepes méretű, és hűvös éghajlaton jól fejlődik.
 3. ‘Endless Summer’: Ez a fajta különleges, mert hosszan tartó és folyamatos virágzást biztosít. A ‘Endless Summer’ Hortenzia virágai változatos színekben jelenhetnek meg, beleértve a rózsaszínt, kék-lilát és fehéret. Ez a fajta több évszakon keresztül virágzik, és folyamatosan színpompát varázsol a kertbe.
 4. ‘Pinky Winky’: A ‘Pinky Winky’ Hortenzia különleges virágzási formával rendelkezik. A virágok fehérek, majd ahogy fejlődnek, a sziromlevelek rózsaszínre váltanak. Ez a fajta nagy méretű cserje, és egyedi megjelenése miatt lenyűgözi a kertek látogatóit.
 5. ‘Annabelle’: Az ‘Annabelle’ Hortenzia fajta hatalmas gömb alakú virágzatot hoz létre. A virágok jellemzően zöldes-fehérek, majd idővel hófehérré válnak. Ez a fajta nagy méretű cserje, és a látványos virágzatával a kertekben lenyűgöző hatást kelt.

Ezek csak néhány példa az ismertebb Hortenzia fajták közül, de számos más változat is elérhető a kertészetekben és virágboltokban. A Hortenzia fajták kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a kert adottságait, az előnyben részesített színeket és a növény gondozási igényeit, hogy egy olyan fajtát találjunk, amely illik az egyéni ízlésünkhöz és a kertünk stílusához.

A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporítása
A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporításaA hortenzia (Hydrangea) virágja

A Hortenzia, vagy más néven Hydrangea, virágja magával ragadó szépséggel és varázslatos megjelenéssel rendelkezik. A virágok a növény leglátványosabb részei, és a kertek és otthonok díszítésének igazi ékességei.

A Hortenzia virágok nagy méretűek és tömör fejeket alkotnak. Ezeken a fejeken találhatóak a virágok szirmokhoz hasonló részei, amelyek színesek és változatos árnyalatokban pompáznak. A virágok színe fajtától függően változhat, és a Hortenzia valódi szivárványát hozza létre a kertekben.

A virágok színe befolyásolható a talaj pH-értékétől. A savas talajon termő Hortenzia kék vagy lila virágokkal örvendezteti meg a kertészeket és virágkedvelőket. Ezek a kék és lila árnyalatok különleges misztikumot és varázst kölcsönöznek a növénynek. Ugyanakkor a lúgos talajon termő Hortenzia rózsaszín vagy piros virágokkal díszíti a kertet. Ezek az élénk és vibráló színek egyedi hangulatot teremtenek, és boldogságot sugároznak.

A Hortenzia virágzata rendkívül hosszú életű lehet, és akár több hétig is lenyűgözően szép maradhat. A virágok kiválóan alkalmasak vágott virágként is, és csodás díszítést nyújtanak a vázákban és csokrokban. A virágok bősége és látványos megjelenése magával ragadja a tekintetet, és vonzza a pillantásokat.

A Hortenzia virágok mérete fajtától függően változhat, de általában 10-20 cm átmérőjűek lehetnek. Ez a méret impozáns hatást kelt, és lenyűgözi a kertek látogatóit. A virágok csoportokban helyezkednek el a növényen, és együttesen még lenyűgözőbb hatást keltenek.

A Hortenzia virágja igazi kincs a természet színpompás palettájában. A virágok színei, mérete és varázslatos megjelenése a kertek és otthonok szépségét emelik ki. A Hortenzia virágja elbűvölő, romantikus és boldogságot sugárzó, és garantáltan mosolyt csal az emberek arcára.A hortenzia (Hydrangea) ültetése a kertbe

A Hortenzia, vagy más néven Hydrangea, kertbe való ültetése izgalmas és örömteli feladat, amelyben a virágok szépsége éveken át örömet fog szerezni. Fontos azonban megfelelő időzítés és gondoskodás, hogy a növény jól meggyökeresedjen és egészségesen fejlődjön.

Általában a Hortenzia ültetésének legjobb ideje a tavasz vagy az ősz, amikor a talaj melegebb és a növénynek ideje van megerősödni az új környezetben. Különösen az őszi ültetés előnyös, mert a Hortenzia gyökérzete még télen is folytatja a növekedést, és jobban alkalmazkodik a kertbe való beültetéshez.

A következő lépések segítenek az ültetés folyamatában:

 1. Találj megfelelő helyet: Válassz olyan területet a kertben, ahol a Hortenzia kap elegendő fényt, de részleges árnyékban is lehet. Ügyelj arra, hogy a talaj legyen jól vízelvezetett, hogy elkerüld a túlzott vízállást.
 2. Áss egy ültetőgödröt: Áss egy mély és tágas gödröt, ami legalább kétszer olyan széles és mély, mint a növény gyökerzetének mérete. Ez biztosítja a gyökerek megfelelő teret és légáteresztést.
 3. Talaj előkészítése: Keverj össze komposztot vagy kerti földet a kivett talajjal, hogy gazdagabbá és tápanyagban dúsabbá tegye azt. Ez segít a Hortenzia egészséges növekedésében.
 4. Ültetés: Helyezd a Hortenziát az ültetőgödörbe úgy, hogy a gyökerei jól elterüljenek. Ügyelj arra, hogy a növény alapja a talaj szintjével legyen egy szintben.
 5. Visszatöltés és öntözés: Töltsd vissza a földet az ültetőgödörbe, és enyhén nyomd meg a körülötte lévő talajt, hogy megakadályozd a levegő réseket. Öntözd meg alaposan a Hortenziát, hogy segíts a gyökeresedésében.
 6. Gondozás: Tartsd a talajt nedvesen, de ne áztasd túl a növényt. Rendszeresen öntözd a Hortenziát, különösen az első hónapokban, hogy segíts a meggyökeresedésében és a fejlődésében. A tápoldatozást és trágyázást is alkalmazhatod a növény évente egyszer vagy a gyártói utasítások szerint.

Ültetés után a Hortenzia idővel gyönyörűen fejlődik és virágzik. Ne feledd, hogy a növénynek időre van szüksége a beilleszkedéshez és a gyökerek kialakításához. Add neki a megfelelő gondozást, és várj türelemmel, hogy belépjen a kerted életébe és színes varázslatot hozzon magával.

A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporítása
A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporításaSzaporítása

A Hortenzia, vagy más néven Hydrangea, szaporítása izgalmas és kreatív folyamat, amely lehetővé teszi, hogy további növényeket hozz létre a meglévő Hortenziádból. A következőkben bemutatom néhány elterjedt módszert a Hortenzia szaporítására:

 1. Magról történő szaporítás: Ez a módszer a legtöbb időt igényli és hosszú távú folyamat. Gyűjts be érett Hortenzia magokat, és áztasd őket vízben néhány órán át. Ezután ültesd a magokat laza, tápanyagban gazdag talajba, és takard le vékony réteg földdel. A magokat tartsd meleg, fényes helyen, és rendszeresen öntözd meg. A magokból kicsírázott hajtásokat kis tőkékre átültetheted, majd amikor elérik a megfelelő méretet, kiültetheted őket a kertbe.
 2. Szaporítás vágásokkal: Ez a módszer hatékonyabb és gyorsabb eredményeket hozhat. Válassz egy egészséges hajtást a Hortenziáról, és vágj le róla egy 10-15 cm hosszúságú szakaszt. Távolítsd el az alsó leveleket, és helyezd a vágásokat nedves homokba vagy vízbe. Biztosíts megfelelő fényt és hőmérsékletet, és a vágások gyökeret fognak ereszteni néhány hét alatt. Ha a gyökerek elérték a megfelelő hosszúságot, ültetheted a kicsírázott hajtásokat edénybe vagy a kertbe.
 3. Rétegzés: Ez egy természetes szaporítási módszer, amelyhez a Hortenziának megfelelő hajtásokat kell kiválasztani. A kiválasztott hajtást helyezd a talaj közelébe, majd rögzítsd azt egy kis mélységben a talajba. A hajtás végét hagyd kilátni a talajból. Idővel a hajtás gyökeret fog ereszteni, és amikor ez megtörténik, elválaszthatod a szülőnövénytől, és különálló növényként ültetheted.

A Hortenzia szaporítása türelmet és figyelmet igényel, de nagyszerű módja annak, hogy további növényeket hozz létre, és megoszthasd a Hortenzia szépségét másokkal. Kísérletezz bátran az említett módszerekkel, és tapasztald meg a siker örömét, amikor új Hortenzia növények virágoznak a kertedben.

A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporítása
A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, szaporításaTeleltetése

A Hortenzia, vagy más néven Hydrangea, teleltetése fontos szempont a növény gondozásában, különösen hidegebb éghajlati zónákban, ahol a téli időjárás viszonylag szigorú lehet. A megfelelő előkészületek és gondoskodás segítenek abban, hogy a Hortenzia egészségesen átvészelje a hideg időszakot. Íme néhány lépés a Hortenzia teleltetéséhez:

 1. Védelem az erős fagy ellen: A Hortenzia különösen érzékeny az erős fagyokra. A hideg idő beköszöntével fedezd le a növényt szalmával, falevéllel vagy fenyőágakkal, hogy megvédje a hidegtől és a széltől. Ez segít megőrizni a növény hajtásait és ágait a károsodástól.
 2. Szigetelés: A Hortenzia gyökereinek szigetelése is fontos. A növény körül halmozz fel mulcsot, szalmát vagy faleveleket, hogy megóvd a gyökereket a fagyhatástól és a talaj kiszáradásától.
 3. Vízrendszer ellenőrzése: Ügyelj arra, hogy a Hortenzia teleltetése során ne legyen túl vizes a talaj. Ellenőrizd, hogy a növény körül alakult-e ki vízelvezetés, és gondoskodj arról, hogy a felesleges víz ne álljon a gyökerek környékén.
 4. Ellenőrizd a cserépben tartott Hortenziákat: Ha a Hortenziát cserépben tartod, fontos, hogy a cserépet elhelyezd olyan helyen, ahol a hideg szél és fagy nem éri a növényt közvetlenül. Gondoskodj arról, hogy a cserép ne fagyjon be, és megfelelő szigetelést biztosíts a gyökereknek.
 5. Tápanyaghiány ellenőrzése: A teleltetés ideje alatt a Hortenzia nyugalmi állapotba kerül, és kevesebb tápanyagra van szüksége. Ne trágyázd túl a növényt a hideg hónapokban. A megfelelő tápanyagellátás folytatása a tavasszal ajánlott, amikor a növény újra aktivitásba lép.

A Hortenzia teleltetése alatt az alapvető cél az, hogy megóvjuk a növényt a hideg időjárás káros hatásaitól. Az előkészületek és a megfelelő gondozás lehetővé teszik, hogy a Hortenzia megőrizze életképességét, és tavasszal újra egészségesen kihajtson. Tartsd szem előtt a környezet és a növény egyedi igényeit a teleltetés során, és segíts a Hortenzia sikeresen átvészelni a hideg időszakot.A hortenzia (Hydrangea) lehetséges betegségei, kártevői

A Hortenzia, vagy más néven Hydrangea, bár egy erős növény, sajnos nem mentesülhet teljesen a betegségektől és kártevőktől. Fontos felismerni és kezelni ezeket az problémákat, hogy a növényed egészséges és virágzó maradjon. Íme néhány gyakori betegség és kártevő, amivel a Hortenzia szembesülhet:

 1. Lisztharmat: Ez a fehér, porszerű bevonat a növény levelein és hajtásain jelentkezik. Lisztharmatot okozhatnak a meleg és száraz körülmények, valamint a rossz levegőkeringés. A betegség terjedését megakadályozhatod, ha rendszeresen átszellőzteted a növény környezetét és elkerülöd a túlzott vízpermetezést. Ha már megjelent, használj fungicidet a lisztharmat kezelésére.
 2. Penész: A penészgomba megjelenése barna, fekete vagy szürke színű foltok formájában jelentkezik a Hortenzia levelein. A túlzott nedvesség és a rossz levegőkeringés hozzájárulhatnak a penész kialakulásához. A fertőzött részeket távolítsd el, és rendszeresen gondoskodj a megfelelő szellőzésről. Ha a probléma továbbra is fennáll, használj fungicidet a penész kezelésére.
 3. Rozsdás levélbetegség: Ez a betegség sárga vagy narancssárga foltok formájában jelentkezik a Hortenzia levelein. A rozsdás levélbetegség általában a nedves és meleg körülmények miatt alakul ki. Az érintett részeket távolítsd el, és gondoskodj a növény környezetének megfelelő szellőztetéséről. Ha szükséges, használj fungicidet a betegség kezelésére.
 4. Levéltetvek: Ezek a kis rovarok a Hortenzia levelein és hajtásain telepedhetnek meg, és a növény nedveit szívogatják. Ez gyengítheti a növényt és torzulásokat okozhat a leveleken. Az enyhe fertőzéseket vízzel vagy szappanos vízzel lemoshatod a növényről, míg a súlyosabb fertőzések esetén használj rovarirtót vagy szappanos vízzel készült permetezőszert.
 5. Kukacok: Néhány kártevő, például hernyók vagy levélbogarak, megrágcsálhatja a Hortenzia leveleit és virágait. Az érintett részeket távolítsd el, és vizsgáld át a növényt, hogy eltávolítsd a kukacokat kézzel. Ha szükséges, használj kártevőirtót a védekezéshez.

Az időben történő felismerés és a megfelelő intézkedések segítenek megvédeni a Hortenziát a betegségektől és kártevőktől. Ha azonban a probléma súlyosabb vagy nem tudsz megoldást találni, kérj tanácsot egy szakértőtől vagy kertészettől, akik segítenek a megfelelő diagnózisban és kezelésben.Érdekességek róla

A Hortenzia, vagy más néven Hydrangea, nemcsak gyönyörű virágával és látványos megjelenésével vonzza a figyelmet, hanem számos érdekességgel is rendelkezik. Nézzünk néhány rövid történetet a Hortenzia világából, amelyek inspirálóak és lenyűgözőek!

 1. Az Hortenzia japán eredetű növény, és a japán kertépítészet hosszú történelmébe kapcsolódik. Japánban hagyományosan a Hortenzia a megbékélés, a szeretet és a bőség jelképe. A virágokat gyakran használják esküvői dekorációkban és különleges ünnepségeken.
 2. Az Hortenzia sokféle színt és árnyalatot mutathat, de ezek a színek változhatnak a talaj pH-értékétől függően. Savas talajon a Hortenzia kék vagy lila színt mutat, míg lúgos talajon rózsaszín vagy piros lehet. Ez az egyedülálló tulajdonság teszi a Hortenziát a kertekben különlegessé és változatossá.
 3. Az Hortenzia virágjai nemcsak esztétikusak, de a virágzási folyamat során is változást mutatnak. Először a virágok halványabb színűek, majd ahogy fejlődnek, a színek intenzívebbek és élénkebbek lesznek. Ez a virágzási folyamat hozzájárul a Hortenzia vonzerejéhez és különlegességéhez.
 4. Az Hortenzia elnevezése is érdekes eredetre vezethető vissza. A „Hydrangea” szó görög eredetű, és a „víz tartása” jelentését hordozza. Ez utal a Hortenzia igényére a megfelelő vízmennyiség és a nedves talaj iránt.
 5. A Hortenzia népszerű dísznövény az egész világon, és számos kultúrában jelentőséggel bír. Amerikában például az Hortenzia Virginia állam virága, míg Kínában szerencsét hozó virágként tartják számon.

Ezek csak néhány érdekesség a Hortenzia világából, amelyek lenyűgözőek és inspirálóak. A Hortenzia nemcsak szépségével varázsol el bennünket, hanem történeteivel és jelentéstartalmával is. Legyen részese ennek a virágzó világnak, és gyönyörködj a Hortenzia látványában és varázslatában.

 Kert témák:Fotók: Pixabay, Vistacreate

A hortenzia (Hydrangea) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.