Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése, gondozása, szaporítása

Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése, gondozása, szaporítása

Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) származása, története

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) egy igazi természet csoda, amelyet sokan ismerhetnek, mint az a növény, amely összezárja leveleit, amikor megérintik. De vajon honnan származik és mi a története?A szemérmes mimóza eredetileg Dél-Amerikában őshonos, ahol a trópusi és szubtrópusi területeken található meg. Ez a növény a pillangósvirágúak családjába tartozik, és könnyen felismerhető a levélzete és a kis, pompás virágai miatt. Az első tudományos leírások a növényről az 1700-as években készültek, és már akkoriban is nagy érdeklődést keltett a természetkedvelők körében.

A szemérmes mimóza érdekessége, hogy reakcióképes növény. Ha megérintik a leveleit, vagy ha erősen rájuk ütnek, azok összezárulnak és összecsukódnak. Ez az önvédelmi mechanizmus segít a növénynek elkerülni a ragadozók vagy a környezeti stressz okozta károkat. A reakció mögött a növény sejtjeiben található víznyomás változása áll, amely az izomsejtek összehúzódását eredményezi.

A szemérmes mimóza különösen népszerű növény a botanikus kertekben és a kíváncsi természetkedvelők körében. Sokan kísérleteznek vele, hogy megfigyeljék az érdekes reakcióit, és ezáltal mélyebben megismerjék a növény biológiáját.

A szemérmes mimóza története és eredete érdekes példája annak, hogy a természet milyen csodákat rejt. Ez a kis növény, amely megőrzi a rejtőzködés és a túlélés művészetét, továbbra is lenyűgözi az embereket és inspirálja a tudományt és a természet iránti szeretetet.

Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése, gondozása, szaporítása
Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése, gondozása, szaporításaFőbb jellemzői

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) egy kis növény, amely a trópusi és szubtrópusi területeken él Dél-Amerikában. Különlegessége az, hogy levelei igazi bohócot csinálnak magukból. Ha csak egy kicsit is megérinted őket, azonnal összecsukódnak, mintha hirtelen félénkké válnának. Erről kapta a „szemérmes” nevet, nem is csoda!

A szemérmes mimóza levelei szűk, hosszúkás alakúak, és világoszöld színűek. Azok a levelek, amelyeknek nincs közvetlen érintkezésben a talajjal, még érdekesebbek lehetnek, mert hosszú száron lógnak. Ezek a levelek úgy néznek ki, mintha valami kis pajzsot tartanának fölöttük. Ha megérinted őket, látványosan összezárulnak és lecsüngnek.

A szemérmes mimóza apró, pompás virágokat hoz. A virágok rózsaszín vagy lila színűek, és kis gömböcskékben csoportosulnak a növény tetején. Habár a virágok nem feltétlenül kiemelkedően szépek, a szemérmes mimóza mégis lenyűgöző a reakciói miatt.

Amikor megérinted a leveleit, a növény kicsit olyan, mintha élné, és érezne. De valójában a mozgásuknak tudományos magyarázata van. A levelek sejtjeiben található víznyomás változik, és ez vezeti az összecsukódásukat. Ez egyfajta önvédelmi mechanizmus a növény részéről, hogy elkerülje a ragadozók vagy a környezeti stressz okozta károkat.

A szemérmes mimóza kis méretű növény, általában csak 20-50 centiméter magasra nő. De ne hagyjátok, hogy ez a kicsi méret megtévesszen benneteket, mert nagy szemeket és mosolyokat fogtok ejteni, amikor megfigyelitek, hogyan reagál a simogatásaitokra.

Szóval, ha találkoztok a szemérmes mimózával, ne habozzatok megérinteni a leveleit, és élvezzétek az érdekes reakcióit. Ez a kis növény valóban egy természet csoda, amelynek a világát mindenkinek érdemes felfedeznie!

Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése, gondozása, szaporítása
Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése, gondozása, szaporításaGondozása, igényei

Először is, a szemérmes mimóza imádja a napfényt! Tehát, amikor helyet választunk neki otthon a lakásban vagy a kertben, gondoskodjunk róla, hogy kapjon bőséges fényt. A közvetlen napsütés is jó neki, de óvatosan, ne égesse le magát. Nyugodtan tegyük ki az ablakpárkányra vagy egy erkélyre, ahol sok természetes fény éri napközben.

A víz idénye pedig azt jelenti, hogy szereti a megfelelő vízmennyiséget, de nem szabad eláztatni. Öntözzük meg, amikor a felső talajréteg kissé kiszárad, de ne hagyjuk, hogy a cserépben ázott lábujjakkal üldögéljen. A túlzott víz neki sem jó, szóval figyeljünk arra, hogy ne álljon a cserép alján a víz. Ha a levelei összezárulnak és lecsüngnek, az jelzi, hogy szomjas, és itt az ideje egy kis frissítő italnak.

A hőmérséklet azért sem mindegy neki. A szemérmes mimóza nem kedveli a hideget. Tehát tartsuk melegen, legalább 18-24 Celsius fok között. Télen, ha a lakásban tartjuk, figyeljünk rá, hogy ne legyen huzat vagy hideg ablakok közelében.

Az öntözéshez és a hőmérséklethez kapcsolódik a páratartalom. A szemérmes mimóza szereti a magas páratartalmat. Ha otthon száraz a levegő, próbáljunk meg növelni a páratartalmat. Például helyezzünk vízforralót vagy vízzel teli tálat a közelébe, vagy permetezzük meg időnként a leveleit vízzel.

A tápoldatozást ne felejtsük el! Tavasztól őszig adjunk neki hetente egyszer-kétszer folyékony műtrágyát, amelyet hígítsunk le az előírt arányban. Ne etessük túl, mert ez sem jó neki.

Szóval, a szemérmes mimóza gondozása nem túl bonyolult, csak néhány alapszabályt kell követnünk. Ha megfelelően gondoskodunk róla, a növényünk örömmel fog reagálni és számunkra is sok örömet fog okozni a különleges reakcióival és szép megjelenésével.

Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése, gondozása, szaporítása
Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése, gondozása, szaporításaSzemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ismertebb fajtái

Nos, a szemérmes mimóza, vagy más néven rezgő virág (Mimosa pudica) egy szórakoztató növény, de azt talán kevesen tudják, hogy számos különböző fajtája is létezik. Most bemutatom nektek néhányat a legismertebb fajtái közül.

 1. Mimosa pudica „Sensitiva”: Ez az alapfaj, amelyet leginkább ismerünk. Különlegessége, hogy levelei azonnal reagálnak az érintésre, összecsukódnak és lecsüngnek, ahogyan azt már korábban is említettem. A Sensitiva fajta a legelterjedtebb és a legnépszerűbb a kertészeti világban.
 2. Mimosa pudica „Pink Powder Puff”: Ez a fajta különlegesen szép, mivel virágai hasonlítanak egy rózsaszín porpomponra. A virágok dúsak és sűrűek, és igazi látványosságot nyújtanak.
 3. Mimosa pudica „Giant Sensitive Plant”: Ahogyan a neve is sugallja, ez a fajta nagyobb méretű és erősebb növényt eredményez. A levelek is nagyobbak és erősebbek, és a reakciójuk is lassabb lehet, mint az alapfajtáé.
 4. Mimosa pudica „Albino”: Ez a fajta rendkívül ritka, mivel levelei fehérek. Ez egy valódi kuriózum a szemérmes mimóza világában, és gyűjtők körében különösen keresett.
 5. Mimosa pudica „Variegata”: A Variegata fajta levelei különlegesen színesek, sárga és zöld csíkokkal. Ez a változat még vonzóbbá teszi a növényt, és szép kontrasztot alkot a többi növény között.

Ezek csak néhány példa a szemérmes mimóza különböző fajtáira. Mindegyiknek megvan a maga egyedisége és szépsége. Érdemes lehet kipróbálni többféle fajtát, hogy felfedezzük, melyik a szívünk csücske, és élvezzük a reakcióikat és szépségüket a kertben vagy a lakásban. A szemérmes mimóza bármelyik fajtája garantáltan szórakoztató és érdekes lesz a növénygyűjtők és a természetkedvelők számára is!

Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése, gondozása, szaporítása
Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése, gondozása, szaporításaSzemérmes Mimóza (Mimosa pudica) virágja

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) virágja ugyan kicsi, de annál különlegesebb és bámulatosabb. Ezek a virágok aprók és pazarlóak, és a növény tetején kis gömböcskékben csoportosulnak. Noha a virágok mérete általában csak 1-2 centiméter között van, a színük és az elrendezésük miatt mégis feltűnővé teszik a növényt.

A virágok színe leggyakrabban rózsaszín vagy lila, de előfordulhatnak fehér vagy sárga változatok is, a fajtától függően. Az egyes virágok összetett szirmokból állnak, amelyek olyanok, mintha pihékből vagy selyemruhából lennének készítve. A szirmok szélén gyakran apró, finom fogak vagy bemetszések találhatók, amik tovább növelik a virágok dekoratív megjelenését.

A szemérmes mimóza virágai hosszú száron nőnek, és a növény tetején együtt találkoznak, amely így egyfajta kis virágkoszorút alkot. Amikor a virágok nyílnak, azok szépen mutatnak és vonzzák a tekintetet.

Bár a szemérmes mimóza leginkább az érzékeny levélreakciójáról híres, a virágai is értékes részei ennek a növénynek, és hozzájárulnak annak egyedi és bámulatos megjelenéséhez. A virágzó szemérmes mimóza egy igazi természeti csoda, amely mindenkinek örömet szerez, aki találkozik vele.Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) kertbe való ültetése néhány alapvető szempontot követel meg annak érdekében, hogy a növény egészségesen és jól fejlődve élvezhesse a környezetét. Íme, néhány lépés, amit érdemes követni:

1. Ültetési időpont: A szemérmes mimózát legjobb tavasszal ültetni, amikor a hőmérséklet már melegedni kezd és az éjszakai fagyok már nem fenyegetnek. Ez általában áprilistól júniusig terjedő időszak lehet, attól függően, hol élünk.

2. Fény és helyszín: A szemérmes mimóza imádja a napfényt, ezért olyan helyre ültessük, ahol legalább napi 6-8 óra napfény éri. A részleges árnyék is elfogadható lehet, de a növény virágzása és összecsukódása a napfénytől függ.

3. Talaj: A jó vízelvezetésű és könnyű talaj a legmegfelelőbb a szemérmes mimóza számára. Ha a talaj túl nehezék vagy vizes, akkor a növény könnyen elrothadhat. Kerti földet javasolt használni, és ha szükséges, lehet keverni bele komposztot vagy perlitet a talaj szellőztetése érdekében.

4. Ültetés: A szemérmes mimózát egy mélyebb cserépbe vagy kerti ágyásba ültessük. Az általános irányelvek szerint a cserép legyen legalább 20-30 cm mély. Ültetés előtt ásunk ki egy gödröt, amely a gyökerek számára elegendő helyet biztosít. Ültetéskor vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a gyökereket.

5. Öntözés: Az öntözés szempontjából figyeljünk arra, hogy a talaj mindig nedves legyen, de ne hagyjuk, hogy a cserépben vagy a kertben a víz pangjon. A szemérmes mimóza imádja a nedvességet, de ne szereti a vízszintes áztatást. Öntözzük mérsékelten, amikor a talaj felszíne kiszárad, és hagyjuk, hogy a víz lecsöpögjön a cserép vagy ágyás aljáról.

6. Táplálás: A növényeket időszakonként tápoldatozzuk, különösen a növekedési időszakban. Használjunk egy univerzális folyékony műtrágyát, de ügyeljünk arra, hogy ne túlzásba vegyük a táplálást.

A szemérmes mimóza ültetése és gondozása nem túl bonyolult, de néhány alapvető szabályt érdemes követni ahhoz, hogy egészséges és jól fejlődő növényt neveljünk. Ha ezekre az iránymutatásokra odafigyelünk, a szemérmes mimóza hosszú ideig élvezhető lesz a kertünkben a különleges reakcióival és szép megjelenésével.Szaporítása

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) szaporítása többféle módon lehetséges, de a leggyakrabban használtak a magvetés és a szárrészekről történő szaporítás. Íme, hogyan lehet ezt a növényt szaporítani:

1. Magvetés:

 • A magok beszerzése: A szemérmes mimóza magokat lehet vásárolni magában a kereskedelmi csomagokban vagy a saját növényünkről begyűjteni, ha az érett hüvelyek kinyílnak.
 • Vetés: Töltőjük meg egy kis cserépet vagy magvető tálcát jó vízelvezetésű, laza talajjal. Ültessünk bele néhány magot, és ne borítsuk be túl mélyen. Csak könnyen benyomjuk őket a talajba, majd könnyen öntözzük meg.
 • Fény és hőmérséklet: Helyezzük a magvető edényt vagy cserépet napos helyre, ahol a hőmérséklet állandóan legalább 20-24 Celsius fok között van.
 • Csírázás: A magok általában 1-2 hét alatt kicsíráznak. Amint a kis hajtások elérik a megfelelő méretet, átültethetjük őket nagyobb cserépbe vagy a kertbe.

2. Szárrészekről történő szaporítás:

 • Szárrész levágása: Válasszunk ki egy egészséges és erős szárrészt a szemérmes mimóza anyanövényéről, és vágjuk le óvatosan egy éles ollóval. A levágott szárnak legalább 10-15 centiméter hosszúnak kell lennie, és legalább egy-két levélnek és gyökérnek kell rajta maradnia.
 • Gyökereztetés: Az elvágott szárat helyezzük egy pohár vízbe vagy egy enyhe gyökereztető hormontartalmú kertészeti közegbe. Ha vízben gyökereztetjük, válasszuk egy olyan helyet, ahol indirekt napfény éri. Várjuk meg, amíg a gyökerek kifejlődnek.
 • Átültetés: Amikor a gyökerek elég hosszúak és erősek, átültethetjük a szárrészt egy kisebb cserépbe vagy a kertbe, ugyanúgy, mint az általános növényeket.

Fontos megjegyezni, hogy a szemérmes mimóza érzékeny a hideg időjárásra, ezért a szaporított növényeket csak akkor ültessük ki, amikor az időjárás már meleg és stabil. A növényeket rendszeresen öntözzük és gondozzuk, hogy biztosítsuk a sikeres átültetést és a jó növekedést. Az új növényeknek is ugyanazokat az ápolási iránymutatásokat kell követni, mint az anyanövénynek.Teleltetése

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) nem tartozik a hidegtűrő növények közé, így télen megfelelő gondoskodást igényel, különösen hideg vagy fagyos éghajlaton. A következőkben bemutatom, hogyan lehet a szemérmes mimózát teleltetni:

1. Benti teleltetés:

 • A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a szemérmes mimóza teleltetésének az, ha beltérben tartjuk a téli hónapokban. A növény számára válasszunk egy világos és meleg helyiséget, ahol a hőmérséklet állandóan legalább 18 Celsius fok felett van.

2. Visszavágás:

 • Tél előtt visszavágjuk a növényt. Az összes hosszabb hajtást vágjuk vissza, hogy a növény kisebb és kompaktabb legyen a téli időszakban.

3. Öntözés:

 • Téli időszakban a szemérmes mimóza kevesebb vizet igényel, mivel a növekedése lelassul. Öntözzük csak akkor, amikor a felső talajréteg kissé kiszárad, és ügyeljünk rá, hogy ne álljon a cserép alján a víz. A túlzott vízelzáródás rothadáshoz vezethet.

4. Hőmérséklet és páratartalom:

 • A szemérmes mimóza számára fontos, hogy megfelelő hőmérséklet és páratartalom legyen a téli időszakban. Kerüljük a hideg huzatot és a hideg ablakpárkányokat, mivel a növény nem kedveli a hideget. Egy párásító készülék vagy vízzel teli tál a közelében segíthet megőrizni a megfelelő páratartalmat.

5. Világítás:

 • Az alacsony téli napsütés miatt a szemérmes mimóza beltéri tartása során biztosítsunk elegendő fényt. Ha szükséges, használjunk növényvilágítást vagy helyezzük a növényt egy olyan helyre, ahol az indirekt napfény éri.

6. Nyugalmi időszak:

 • Téli időszakban a szemérmes mimóza természetes módon nyugalmi időszakba lép, és a növekedése lelassul. Ne aggódjunk, ha a növényünk kevesebbet reagál az érintésre vagy összezárt leveleket mutat, ez normális téli viselkedése.

Amikor a tavasz beköszönt, és az időjárás melegszik, lassan hozza ki a szemérmes mimózát a teleltetésből. Kezdetben tegyük ki rövid ideig, majd fokozatosan hosszabbítsuk meg az expozíciót a szabadban. Így a növény fokozatosan alkalmazkodhat a kültéri körülményekhez, és újra élvezheti a napsütést és a friss levegőt.Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) lehetséges betegségei, kártevői

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) egy kényes növény, és bizonyos betegségekkel és kártevőkkel is szembenézhet. Itt van néhány gyakori probléma, amivel találkozhat:

1. Lisztharmat (Powdery Mildew):

 • A lisztharmat egy fehér poros bevonatot képez a növény levelein és hajtásain. Ez a gomba fertőzés általában a magas páratartalmú és alacsony légáramlatú körülmények között jelentkezik. A kezeléshez használhatunk fungicidet és növelhetjük a páratartalmat a növény körül.

2. Pók atkák (Spider Mites):

 • A pók atkák apró kártevők, amelyek a levelek alatt élnek és azokat szívják ki. Ennek eredményeként a levelek sárgulnak és barnulnak. A pók atkák jelenlétének megfigyelésekor permetezzünk be a növényt szappanos vízzel vagy használjunk rovarirtót.

3. Levéltetvek (Aphids):

 • A levéltetvek apró, lágytestű kártevők, amelyek a növény nedvéből táplálkoznak. Levelek gömbölyűvá válhatnak, és a levéltetvek szekréciója miatt mézharmat is megjelenhet a leveleken. A levéltetvek ellen alkalmazzunk szappanos vízpermetet vagy rovarirtót.

4. Rovarok (Insect Pests):

 • A szemérmes mimóza hajlamos lehet különböző rovarokkal való fertőzésekre, például levéltetvekre, takácsatkákra vagy tripszekre. Az érintett leveleket távolítsuk el, és használjunk rovarirtót, ha a probléma súlyos.

5. Gombás megbetegedések:

 • A szemérmes mimóza is érzékeny lehet különböző gombás megbetegedésekre, mint például a rozsda vagy a penész. A beteg részeket távolítsuk el, és használjunk fungicidet a fertőzés kezelésére.

Az időbeni megfigyelés és a megfelelő gondozás segíthet elkerülni vagy kezelni ezeket a problémákat. Fontos az is, hogy ne felejtsük el a megfelelő öntözést és a levelek aljának is figyeljünk, hogy időben észrevegyük a kártevőket vagy a betegségeket. Ha a probléma súlyos, és nem tudjuk kezelni, érdemes lehet szakember segítségét kérni, például egy növénykertésztől vagy növényorvostól.Gyakori problémák és megoldások

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) gondozása során gyakran előfordulhatnak különböző problémák, de ne aggódj, sokukra van megoldás. Íme néhány gyakori probléma és azok megoldásai:

1. Levélösszehúzás:

 • Probléma: A szemérmes mimóza levelei összecsukódnak és lecsüngnek, de nem térnek vissza eredeti állapotukba.
 • Megoldás: A levelek természetes védekezési mechanizmusuk révén záródnak össze érintésre vagy mechanikai stimulációra. Hagyjuk, hogy a növény magától nyissa ki a leveleket, és ne zavarjuk meg túl gyakran. A megfelelő fény és öntözés segíthet normalizálni a reakciót.

2. Száradó vagy sárguló levelek:

 • Probléma: A levelek elszáradnak vagy sárgulnak.
 • Megoldás: Ellenőrizzük az öntözést, és ne hagyjuk, hogy a növény túlzottan kiszáradjon vagy vízben álljon. A jó vízelvezetésű talaj és a mérsékelt öntözés segít megelőzni ezt a problémát.

3. Lisztharmat:

 • Probléma: A növény levelein fehér poros bevonat jelenik meg.
 • Megoldás: A lisztharmatot gombafertőzés okozza. Használjunk fungicidet vagy keverjünk össze vízzel és szappannal, majd permetezzük be a növényt. Tartsuk a növény körül megfelelő páratartalmat és szellőztessünk rendszeresen.

4. Pók atkák:

 • Probléma: Pók atkák apró hálókat szőnek a levelek alatt és károsítják a növényt.
 • Megoldás: Használjunk rovarirtót vagy permetezzünk be szappanos vízzel. Rendszeres ellenőrzés segít időben észlelni a problémát.

5. Levéltetvek:

 • Probléma: Levéltetvek megjelenése a növényen, amelyek a leveleket táplálják.
 • Megoldás: Használjunk rovarirtót vagy permetezzünk be szappanos vízzel. A fertőzött leveleket távolítsuk el.

6. Fehérjelenség:

 • Probléma: A növény néha úgy tűnhet, mintha „meglenne” és nem reagálna érintésre vagy mechanikai stimulációra.
 • Megoldás: Ez egy természetes változás a növény életciklusában, és azért fordulhat elő, mert a növény éppen pihenő szakaszban van. Ne aggódjunk, mert a növény hamarosan vissza fog térni a normális reakciókhoz.

A szemérmes mimóza gondozása nem túl bonyolult, de figyeljünk a növény reakcióira és állapotára. Ha időben észleljük a problémákat, könnyebben megoldhatjuk őket, és élvezhetjük a növény egyedi szépségét és reakcióit.Érdekességek róla

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) egy izgalmas és különleges növény, amely számos érdekességet és történetet rejt magában. Íme néhány rövid érdekesség a nagyvilágból:

1. Az érzékenység titka: A szemérmes mimóza leveleinek összecsukódása és lecsüngése egy önvédelmi mechanizmus eredménye. Ezt a reakciót egy speciális sejtfajta, a motorsejt aktiválja, amelyek gyorsan vizet pumpálnak ki a sejtekből. Ennek eredményeként a levelek gyorsan összehúzódnak.

2. Trópusi eredet: A szemérmes mimóza eredetileg a trópusi és szubtrópusi régiókban őshonos, például Dél-Amerikában. Ma már világszerte elterjedt dísznövényként, és sok helyen termesztik, például az Egyesült Államokban, Indiában és Ázsiában.

3. Érdekes neve: A növény neve, „szemérmes mimóza,” a reakciójára utal, amikor az érintésre összecsukja a leveleit. Ezt a nevet először 1755-ben használták a növény leírására, és azóta is használatos.

4. Népszerűség a gyerekek körében: A szemérmes mimóza a gyerekek körében különösen népszerű növény, mivel reakciói szórakoztatóak és tanulságosak. Sok iskolai projektben és kísérletben használják az érzékenységének bemutatására.

5. Gyógyászati ​​felhasználás: Néhány népi orvoslásban a szemérmes mimóza kivonatát használják különböző betegségek kezelésére, például emésztési problémákra vagy gyulladásokra. Azonban fontos emlékezni arra, hogy a növénynek nincs hivatalos gyógyászati ​​státusza, és a használata előtt konzultáljunk orvossal.

6. Tudományos kutatásban: A szemérmes mimóza érzékeny reakciói inspirálták a tudósokat a hajláskutatásban és az anyagok reakcióinak megértésében. A növény számos fizikai és biológiai jelenség kutatásának alapjául szolgált.

Ezek csak néhány érdekesség a szemérmes mimóza világából. Ez a növény nemcsak díszítő, hanem tanulságos is, és sokan élvezik az érintésre adott különleges reakcióit.

 Kert témák:Fotók: Pixabay, Vistacreate

Szemérmes Mimóza (Mimosa pudica) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.