Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) ültetése, gondozása, szaporítása

Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides)

Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) származása, története

A színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides, korábban Euphorbia polychroma) egy elbűvölő évelő növény, amely a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik.

Származása és élőhelye:

Ez a gyönyörű növény elsősorban Délkelet-Európában őshonos, de megtalálható Törökországban és Líbiában is. Természetes élőhelyei közé tartoznak a száraz, napos domboldalak, rétek és erdőszélek.

Története:

A színeváltó kutyatej régóta ismert és kedvelt növény a kertészek körében. Élénk sárga virágai és érdekes levélszíne miatt már évszázadok óta termesztik dísznövényként. A növény latin nevében az „epithymoides” a kakukkfűhöz való hasonlóságára utal, mivel levelei kissé emlékeztetnek a kakukkfű leveleire.

Színeváltó jellegzetessége:

A színeváltó kutyatej egyik legérdekesebb tulajdonsága, ahogyan a virágzata idővel változtatja a színét. A virágzás kezdetén élénk sárga, majd fokozatosan zöldes árnyalatúvá válik, végül pedig vörösesbarna tónusokat ölt. Ez a színváltozás még különlegesebbé és vonzóbbá teszi a növényt a kertben.

A kertben:

A színeváltó kutyatej kiválóan alkalmas sziklakertekbe, szegélynövénynek vagy évelőágyásokba. Jól tűri a szárazságot és a teljes napfényt, így ideális választás a mediterrán hangulatú kertekbe. Amellett, hogy gyönyörű látványt nyújt, vonzza a méheket és más beporzó rovarokat is, hozzájárulva ezzel a kert ökológiai egyensúlyához.

Egyéb érdekességek:

 • A színeváltó kutyatej mérgező tejnedvet tartalmaz, ezért óvatosan kell bánni vele.
 • A növénynek számos változata és fajtája létezik, amelyek virágméretben és színárnyalatban is eltérhetnek egymástól.
 • A kutyatejfélék családjába tartozó növények sokféleségükről és alkalmazkodóképességükről ismertek, és világszerte megtalálhatók különböző éghajlati övezetekben.

Remélem, ez az információ segít megismerni a színeváltó kutyatej lenyűgöző történetét és tulajdonságait!

Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides)
Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides)

Főbb jellemzői

A színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) egy kompakt, bokros növekedésű évelő növény, amelynek magassága általában 30-50 cm között változik.

Megjelenése és jellemzői:

 • Levelek: A levelek hosszúkásak vagy elliptikusak, élénkzöld színűek, enyhén szőrösek és kissé húsosak. A levelek a száron váltakozva helyezkednek el.
 • Szár: A szárak felállóak, erősek és gyakran vöröses árnyalatúak, különösen a virágzás idején.
 • Virágzat: A virágzat a növény tetején fejlődik ki, és több apró virágból áll. A virágok nem feltűnőek, de a körülöttük lévő murvalevelek annál inkább. Ezek a murvalevelek kezdetben élénk sárgák, majd fokozatosan zöldes árnyalatúvá válnak, végül pedig vörösesbarna színűek lesznek. Ez a színváltozás a növény egyik legjellegzetesebb és legszebb tulajdonsága.

A színeváltó kutyatej egy rendkívül mutatós évelő növény, amelynek fő díszét a színes murvalevelek adják. A tavaszi virágzás idején a növény tetejét ellepik az élénksárga murvalevelek, amelyek idővel zöldes, majd vörösesbarna árnyalatúvá változnak. Ez a színkavalkád igazán különlegessé teszi a növényt, és a kertben igazi látványosságként szolgál.

A színeváltó kutyatej általában 30-50 cm magasra nő, és hasonló szélességet is elérhet. A növény kompakt, bokros növekedésű, és jól mutat sziklakertekben, szegélyeken vagy évelőágyásokban.

Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides)
Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides)

Gondozása, igényei

A színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) napfény- és vízigénye, valamint hőmérséklet-tűrése:

Napfényigény:

A színeváltó kutyatej teljes napfényt igényel ahhoz, hogy optimálisan fejlődjön és virágozzon. Legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége. Árnyékos helyen a növény megnyúlhat, kevesebb virágot hozhat, és a murvalevelek színe sem lesz olyan élénk.

Vízigény:

Ez a növény jól tűri a szárazságot, és nem igényel túlzott öntözést. A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet. Általában elég hetente egyszer alaposan megöntözni, de a talaj állapotától és az időjárástól függően lehet, hogy ritkábban vagy gyakrabban kell öntözni. A lényeg, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen állandóan nedves.

Hőmérséklet:

A színeváltó kutyatej jól bírja a meleget és a szárazságot. Az átlagos nyári hőmérsékleteket jól tolerálja, és akár a rövid ideig tartó hőhullámokat is elviseli. A téli hideget is jól tűri, és a magyarországi teleket általában gond nélkül átvészeli.

Öntözés és tápoldatozás:

 • Öntözés: Az öntözésnél ügyeljünk arra, hogy a víz ne érje a leveleket, mert ez gombás betegségek kialakulásához vezethet. Inkább a növény tövét öntözzük meg.
 • Tápoldatozás: A színeváltó kutyatej nem igényel túl sok tápanyagot. Tavasszal és nyáron adhatunk neki általános célú tápoldatot havonta egyszer, de a túlzott tápoldatozás a növény kárára lehet.

Fontos: A színeváltó kutyatej mérgező tejnedvet tartalmaz, ezért óvatosan bánjunk vele, és kerüljük a bőrrel és szemmel való érintkezést. Ha a tejnedv a bőrünkre kerül, mossuk le bő szappanos vízzel.

Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides)
Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides)

Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) virágja

A színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) virága nem a hagyományos értelemben vett virág, hanem egy összetett virágzat, amelyet cyathiumnak neveznek. Ez a kutyatejfélék családjára jellemző különleges virágzat.

A cyathium közepén található egyetlen termős virág, amelyet porzós virágok vesznek körül. A virágzatot színes murvalevelek (brakteák) veszik körül, amelyek a színeváltó kutyatej esetében különösen feltűnőek.

A virágzás kezdetén ezek a murvalevelek élénk sárgák, majd fokozatosan zöldes árnyalatúvá válnak, végül pedig vörösesbarna színűek lesznek. Ez a színváltozás a növény egyik legjellegzetesebb és legszebb tulajdonsága.

A színeváltó kutyatej virágzása általában április-májusban kezdődik, és több hétig is eltarthat. A virágzat nem feltűnő, de a körülötte lévő színes murvalevelek miatt a növény igazán látványos a kertben.

Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides)
Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides)

Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) ültetése a kertbe

A színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) ültetésének legjobb időpontja a tavasz vagy az ősz.

Tavaszi ültetés:

 • Időpont: Március végétől május elejéig, amikor a talaj már felmelegedett, de még nincsenek nagy melegek.
 • Előny: A növénynek több ideje van megerősödni a nyári szárazság előtt.

Őszi ültetés:

 • Időpont: Szeptember végétől október elejéig, amíg a talaj még elég meleg ahhoz, hogy a gyökerek fejlődjenek, de már nem olyan forró, hogy a növényt stressz érje.
 • Előny: A téli csapadék segíti a gyökerek fejlődését, és a növény tavasszal erőteljesebben indulhat növekedésnek.

Hogyan ültessük:

 1. Talaj: A színeváltó kutyatej jó vízelvezetésű, laza, homokos vagy kavicsos talajt kedvel. Ha a talaj túl kötött, keverjünk hozzá homokot vagy komposztot.
 2. Ültetőhely: Válasszunk napos vagy félárnyékos helyet a kertben. A növény teljes napfényben fejlődik a legszebben, de a félárnyékot is tolerálja.
 3. Ültetőgödör: Ássunk egy akkora gödröt, amely kétszer akkora, mint a növény gyökérlabdája.
 4. Ültetés: Helyezzük a növényt a gödörbe úgy, hogy a gyökérlabda teteje egy szintben legyen a talaj felszínével. Töltsük fel a gödröt földdel, és óvatosan nyomkodjuk le a talajt a gyökerek körül.
 5. Öntözés: Alaposan öntözzük meg a növényt, hogy a talaj a gyökerekhez tapadjon.

További tippek:

 • Távolság: A növények között hagyjunk 30-40 cm távolságot, hogy legyen elég helyük a növekedéshez.
 • Talajtakarás: A talajtakarás segít megőrizni a talaj nedvességét és megakadályozza a gyomok növekedését.
 • Tápoldatozás: A színeváltó kutyatej nem igényel sok tápanyagot, de tavasszal és nyáron adhatunk neki általános célú tápoldatot havonta egyszer.
Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides)
Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides)

Szaporítása

A színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) szaporítása többféleképpen történhet:

 1. Magvetés:
 • Időpont: Tavasszal vagy ősszel.
 • Előkészítés: A magokat nem kell külön előkészíteni.
 • Vetés: A magokat vessük el közvetlenül a szabadföldbe vagy cserépbe, kb. 0,5 cm mélyre. Tartsuk a talajt nedvesen, de ne tocsogjon a vízben. A magok csírázása általában 2-3 hétig tart.
 • Kiültetés: Amikor a palánták elég erősek, ültessük ki őket a végleges helyükre a kertben.
 1. Tőosztás:
 • Időpont: Tavasszal vagy ősszel.
 • Előkészítés: Óvatosan ássuk ki a növényt a földből, és osszuk szét a gyökérlabdát több részre. Minden résznek legyen legalább néhány hajtása és ép gyökere.
 • Ültetés: Az új növényeket ültessük el a kertbe a megfelelő távolságra egymástól.
 1. Dugványozás:
 • Időpont: Nyár elején vagy ősszel.
 • Előkészítés: Vágjunk le egy 10-15 cm hosszú hajtást a növényről. Távolítsuk el az alsó leveleket.
 • Gyökereztetés: A dugványt ültessük nedves homok és tőzeg keverékébe. Tartsuk a dugványt meleg és párás helyen, amíg gyökeret nem ereszt.
 • Kiültetés: Amikor a dugvány meggyökeresedett, ültessük át cserépbe vagy a kertbe.

Fontos: A színeváltó kutyatej mérgező tejnedvet tartalmaz, ezért viseljünk kesztyűt a szaporítás során, és kerüljük a bőrrel és szemmel való érintkezést.

Melyik módszert válasszuk?

 • A magvetés a legegyszerűbb módszer, de a növények nem feltétlenül lesznek teljesen azonosak az anyanövénnyel.
 • A tőosztás a leggyorsabb és legbiztosabb módszer, de csak akkor alkalmazható, ha a növény már elég nagy és erős.
 • A dugványozás egy kicsit bonyolultabb, de jó módszer arra, hogy több növényt neveljünk egyetlen anyanövényből.

Teleltetése

A színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) általában jól bírja a magyarországi teleket, és különösebb téli védelemre nincs szüksége. Azonban néhány óvintézkedéssel segíthetünk a növénynek átvészelni a hidegebb hónapokat, különösen a keményebb teleken:

Őszi előkészületek:

 1. Visszavágás: A virágzás után vágjuk vissza a növény szárát a talaj szintjéig. Ez elősegíti az új hajtások növekedését tavasszal.
 2. Talajtakarás: A növény tövét takarjuk be vastag rétegben (kb. 10 cm) lombbal, szalmával vagy komposzttal. Ez segít megvédeni a gyökereket a fagytól.

Téli védelem:

 1. Fiatal növények: Az első évben ültetett vagy fiatal növényeket érdemes még egy réteg fenyőággal vagy fagyvédő fóliával letakarni, hogy extra védelmet biztosítsunk számukra.
 2. Hideg, szeles helyek: Ha a kertben hideg, szeles helyen van a növény, akkor érdemes egy szélfogó kerítést vagy paravánt felállítani a növény köré.

Tavaszi teendők:

 1. Talajtakaró eltávolítása: Amikor a tavaszi fagyok elmúltak, távolítsuk el a talajtakarót, hogy a növény új hajtásai könnyen előbújhassanak.
 2. Öntözés: Figyeljünk oda, hogy a növény ne száradjon ki a tavaszi időszakban.

Fontos: A színeváltó kutyatej nem szereti a pangó vizet, ezért ügyeljünk arra, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen. Ha a talaj túl nedves, a gyökerek rothadásnak indulhatnak.

Extrém hideg:

Nagyon kemény teleken, ha tartósan -15 °C alá süllyed a hőmérséklet, érdemes lehet a növényt egy cserépbe átültetni és fagymentes helyen teleltetni.

Általában a színeváltó kutyatej jól tűri a telet, és minimális odafigyeléssel gond nélkül áttelel.

Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) lehetséges betegségei, kártevői

A színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) általában ellenálló növény, de néhány betegség és kártevő problémát okozhat:

Betegségek:

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség vagy a rossz vízelvezetésű talaj gombás fertőzéseket okozhat, mint például a levélfoltosság vagy a gyökérrothadás. Megelőzésként ügyeljünk a megfelelő öntözésre és a jó vízelvezetésű talajra. Ha fertőzés jelentkezik, gombaölő szerrel kezelhetjük a növényt.
 • Lisztharmat: Ez a gombabetegség fehér, lisztes bevonatot képez a leveleken és a száron. Száraz, meleg időjárás kedvez a kialakulásának. Megelőzésként kerüljük a túlzott nitrogén műtrágyázást, és biztosítsunk jó légáramlást a növény körül. Fertőzés esetén gombaölő szerrel kezelhetjük.

Kártevők:

 • Levéltetvek: Ezek a kis, szívó rovarok a levelek fonákján telepednek meg, és a növény nedveit szívogatják. Ragacsos mézharmatot választanak ki, ami vonzza a hangyákat és a korompenészt. Megelőzésként permetezzük a növényt neem olajjal vagy rovarirtó szappannal. Nagyobb fertőzés esetén rovarölő szerrel kezelhetjük.
 • Pajzstetvek: Ezek a rovarok a száron és a leveleken telepednek meg, és viaszos pajzsot képeznek maguk körül. A pajzstetvek is a növény nedveit szívogatják, ami a levelek sárgulásához és lehullásához vezethet. Megelőzésként permetezzük a növényt neem olajjal vagy rovarirtó szappannal. Nagyobb fertőzés esetén rovarölő szerrel kezelhetjük.
 • Takácsatkák: Ezek az apró pókszerű kártevők a levelek fonákján élnek, és finom hálót szőnek. A levelek elszíneződnek és lehullanak. Száraz, meleg időjárás kedvez a takácsatkák elszaporodásának. Megelőzésként permetezzük a növényt vízzel, hogy növeljük a páratartalmat. Fertőzés esetén akaricidet használhatunk.

Általános megelőzés:

 • Megfelelő öntözés: Kerüljük a túlöntözést és a pangó vizet.
 • Jó vízelvezetésű talaj: Ültessük a növényt jó vízelvezetésű talajba.
 • Légáramlás: Biztosítsunk jó légáramlást a növény körül, hogy megelőzzük a gombás betegségek kialakulását.
 • Rendszeres ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizzük a növényt betegségek és kártevők jelei után.

Gyakori problémák és megoldások

A színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) általában problémamentes növény, de néhány gyakori probléma előfordulhat:

1. Sárguló vagy lehulló levelek:

 • Ok: Túlöntözés, gyökérrothadás, tápanyaghiány (különösen vas), kártevők (pl. takácsatka).
 • Megoldás:
  • Ellenőrizzük a talaj nedvességét, és csak akkor öntözzük, ha a talaj felső rétege kiszáradt.
  • Ha gyökérrothadásra gyanakszunk, ültessük át a növényt friss, jó vízelvezetésű talajba.
  • Tápanyaghiány esetén használjunk vas tartalmú tápoldatot.
  • Kártevők ellen alkalmazzuk a megfelelő permetezőszert.

2. Megnyúlt, gyenge növekedés:

 • Ok: Túl kevés napfény.
 • Megoldás: Helyezzük át a növényt naposabb helyre.

3. Kevés virág:

 • Ok: Túl kevés napfény, tápanyaghiány, túl sok nitrogén a talajban.
 • Megoldás:
  • Helyezzük át a növényt naposabb helyre.
  • Használjunk kiegyensúlyozott tápoldatot, és kerüljük a túl sok nitrogén tartalmú műtrágyát.

4. Betegségek vagy kártevők:

 • Ok: Gombás fertőzések (pl. lisztharmat), rovarok (pl. levéltetvek, pajzstetvek).
 • Megoldás:
  • Gombás fertőzések ellen használjunk gombaölő szert.
  • Rovarok ellen alkalmazzunk rovarölő szert vagy neem olajat.

5. A növény nem éli túl a telet:

 • Ok: Túl nedves talaj, kemény fagy.
 • Megoldás:
  • Ügyeljünk a jó vízelvezetésű talajra, és kerüljük a túlöntözést télen.
  • Extrém hideg esetén takarjuk be a növényt, vagy vigyük fagymentes helyre.

Érdekességek róla

A színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) számos érdekességgel szolgálhat a növénykedvelők számára:

 • Színváltó virágzat: A legfeltűnőbb érdekessége a virágzatát övező murvalevelek színváltozása. Az élénksárgából fokozatosan zöldes, majd vörösesbarna árnyalatokba váltó színek igazán különlegessé teszik. Ez a jelenség a növény nevében is tükröződik.
 • Mérgező tejnedv: Mint minden kutyatejféle, a színeváltó kutyatej is mérgező tejnedvet tartalmaz. Ez a bőrrel érintkezve irritációt okozhat, ezért érdemes kesztyűt viselni a növény kezelése során.
 • Gyógyászati felhasználás: A népi gyógyászatban a kutyatej tejnedvét szemölcsök és bőrkeményedések kezelésére használták, de ma már nem javasolt a mérgező hatása miatt.
 • Rovarcsalogató: A színeváltó kutyatej virágzata vonzza a méheket és más hasznos rovarokat, hozzájárulva ezzel a kert ökológiai egyensúlyához.
 • Sokoldalú felhasználás: A kertben sziklakertekbe, szegélyekre, évelőágyásokba vagy akár cserépbe is ültethető. A szárazságtűrése miatt ideális választás a mediterrán vagy a sziklás kertekbe.
 • Fajták: A színeváltó kutyatejnek számos fajtája létezik, amelyek virágméretben, színárnyalatban és levélzetben is eltérhetnek egymástól. Néhány népszerű fajta például az ‘Ascot Rainbow’, a ‘Bonfire’ és a ‘Purpurea’.
 • Népies nevei: A színeváltó kutyatejet számos népi névvel illetik, például „tűzfű”, „sárga kutyatej” vagy „aranytövis”. Ezek a nevek a növény megjelenésére vagy tulajdonságaira utalnak.
 • Kulturális jelentőség: A kutyatejfélék családjába tartozó növényeknek régóta van kulturális jelentőségük. Az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták ezeket a növényeket különböző célokra.

 Kert témák:Fotók: Pixabay, Vistacreate

Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.