13 növény, amivel megidézhetjük az angol kerteket

13 növény, amivel megidézhetjük az angol kerteket

13 növény, amivel megidézhetjük az angol kerteket

Az angol kerteknek hazánkban nem igazán van mostanában divatja, természetesen akik kedvelik a kerteknek ezt a fajtáját, azokat nem érdekli a divat, építgetik az angol kertjeiket. Sokan szívesen tanulnának az angliai kertészeti iskolákban, ehhez azonban jó, ha van egy stabil nyelvtudásunk, amit megszerezhetünk az alapszinttől felsőfokig online angol tanfolyam segítségével, így a nyelvtudás birtokában könnyebben költözhetünk akár Angliába, kereshetünk kertészeti munkát és így lehet igazi angol kertünk külföldön.Hogyan alakult ki az angol kert?

A hagyományos angol kertek történetéről úgy tartják, hogy a római hódítók által terjedhetett el Nagy-Britanniában, bár ezek a kertek még inkább csak sövényekból és kaviccsal felszórt ösvényekből állhattak, bár a zöldségeskert és a fűszernövények termesztése akkor is hozzátartozott az angol kertekhez.

A középkorban az angol kertek hasonlóak voltak a rómaiak idejéhez, nem sokat változtak, a konyhakert mellett egy kinti szoba is tartozott a kerthez, ahol a szabadtéri játékok zajlottak. Napjainkra az angol kertek már nagyon változatosakká váltak. A klasszikus angol kert évelőkkel, egynyári növényekkel, zöldségekkel rózsákkal, cserjékkel, füves területekkel, fűszer és gyógynövényekkel van tele.

13 növény, amivel megidézhetjük az angol kerteket
13 növény, amivel megidézhetjük az angol kerteketMilyen növényfajták illenek egy angol kertbe?

Mindegy, hogy kis kertről vagy nagy birtokokról beszélünk, a következő növények illenek egy angol kertbe:

 • Évelő növények, amelyek nélkülözhetetlenek az angol kert kialakításához, a legjellemzőbb növények:

 1. lángvirágok
 2. hibiszkuszok
 3. hortenziák
 4. méhbalzsamok
 5. csillagfürtök
 6. veronikák


 • Egynyári növények

 1. árvácskák
 2. pillangóvirágok
 3. bársonyvirágok
 • Fűszer és gyógynövények, zöldségek

 1. Hagyományos lakói az angol kerteknek a fűszer és gyógynövények és a zöldségfélék. Igaz, hogy színesebbé és változatosabbá teszik a kertet, ugyanakkor egy konyha zöldség szükségletét is fedezni tudják tehát valódi hasznot is hoznak.

 • Rózsák

 1. Rózsák nélkül elképzelhetetlen az angolkert, nem csak az illatuk hanem a megjelenésük miatt is. Akár bokorként lehet telepíteni, akár fel lehet futtatni, de meg is lehet metszeni őket a kívánt formára.


 • Cserjék és bokrok

 1. A kerti szobák kialakításában jelentős szerepük van a cserjéknek és bokroknak, átmenetet képeznek a virágok és a fák között, segítenek változatosabbá tenni a kert összhatását.

 • Füvek

 1. Ha a terület engedi, hatalmas területeket be lehet telepíteni fűvel. A fű az angol kertek természetes alapja.

13 növény, amivel megidézhetjük az angol kerteket
13 növény, amivel megidézhetjük az angol kerteketÖsszegezve

Az angol kertekre jellemzőek a formára nyírt bokrok és cserjék, főként spirál vagy piramis alakban. Az ezeket összekötő ösvényeknek is kanyargó formája van, az ágyások alapját az évelő növények jelentik, bőven kiegészítve az egynyári virágokkal. A nagy területeket cserjékkel, bokrokkal és fákkal ültetik be alattuk a területet fű borítja. Igazán pihentető, kellemes a léleknek is, nemcsak a szemnek ez a virág és növénybőség, ami megtalálható egy angol kertben.

Meta leírás: Vajon, hogyan idézhetjük meg az angol kerteket az otthonunkban? Ebben a cikkben 13 növényt mutatunk be, amikkel ez lehetségessé válik.

 Kert témák:Fotók: Pixabay, Vistacreate