Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása

Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása

Banánfa (Musa Basjoo): Exotikus hangulat a kertedben

A banánfa (Musa basjoo) egy lenyűgöző dísznövény, amely trópusi hangulatot varázsolhat a kertedbe. Hatalmas, élénkzöld leveleivel és álszárú törzsével igazi egzotikus ékköve lehet bármelyik kertnek. Bár a banánfa nem hoz ehető gyümölcsöt hazánkban, dísznövényként rendkívül mutatós és kevés gondozást igényel.

Banánfa jellemzése

A banánfa egy gyorsan növő, lágyszárú növény, amely akár 4-6 méter magasra is megnőhet. Hatalmas, élénkzöld levelei akár 2 méter hosszúak is lehetnek. A banánfa nem fás szárú, hanem áltörzsű, amelyet a szorosan egymásra boruló levélnyél hüvelyek alkotnak. A növény virágai krémsárgák, termései zöldek.

Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása
Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása

Banánfa (Musa Basjoo): Ültetés

A banánfa ültetése során fontos figyelembe venni a talajigényeket és a helyigényeket is.

Talajigények:

Tápanyagban gazdagság: A banánfa tápanyagigényes, a virágzáshoz és a szép, nagy levélzethez pedig sok káliumra van szüksége. Érdemes már ültetéskor jól előkészített, trágyázott, komposzttal feljavított ültetőközeget biztosítani.

Vízelvezetés: A banánfa nedvességkedvelő, de gyökerei nem tolerálják a pangó vizet. Laza, jó vízelvezető képességű, de ugyanakkor nedvességet megtartó talaj ideális. Ezt például homok és komposzt keverésével alakíthatjuk ki.

pH-érték: A banánfa a savasabb vagy semleges kémhatású talajokon érzi jól magát, körülbelül 5-7 közötti pH érték ajánlott neki.

Fontos tanács, hogy ültetés előtt érdemes lehet elvégezni a talaj állapotáról egy talajvizsgálatot. Ez alapján sokkal pontosabban tudjuk meghatározni, hogy milyen tápanyagokkal, esetleg talajjavító anyagokkal kell pótolnunk a földet a banánfa optimális növekedéséhez.

Helyigények:

Megfelelő méret: A banánfa gyorsan fejlődő, hatalmasra növő növény. Felnőtt korában a 4-6 méteres magasságot is elérheti, levelei pedig akár 2 méter hosszúak is lehetnek. Mindig vegyük figyelembe, hogy mire megnő ez a fantasztikus növény, mekkora helyre lesz szüksége.

Tér a gyökérzetnek: A hatalmas levélzethez megfelelő gyökérzet is dukál. A banánfa gyökérzete viszonylag sekélyen fut, azonban oldalirányban nagyon kiterjedt lehet, ezért elegendő helyet kell biztosítani számára, hogy ne korlátozzuk a fejlődését.

Távolság más növényektől, tárgyaktól: Hagyjunk kb. 2-3 méteres távolságot a banánfa és egyéb kerti növények, épületek vagy kerítések között. Ez azért fontos, hogy ne szorítsa vissza más növények életterét, illetve erős szelekben se ütközzön akadályoknak.

Megfelelő benapozás: A banánfa napfényigényes növény, így válasszunk számára egy olyan helyet, ahol egész nap, vagy legalább a nap nagy részében éri közvetlen napsütés.

Extra tipp: Ha kisebb a kertünk, ültethetünk törpe változatot a banánfából. Ezek kisebbre nőnek, így kevesebb helyet igényelnek.

Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása
Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása

Ültetési technika:

Gödör ásása: Ássunk ki egy kb. 60-80 cm mély és 80-100 cm széles gödröt. A gödör mérete legyen kétszerese a banánfa gyökérzetének méretének.

Talaj előkészítése: A kiásott gödör alját töltsük fel komposzttal vagy érett trágyával. Ez biztosítja a szükséges tápanyagokat a növény számára.

Növény elhelyezése: Óvatosan távolítsuk el a banánfát a cserépből, vigyázva a gyökerekre. Helyezzük a növényt a gödörbe úgy, hogy a gyökérzet vízszintesen feküdjön.

Talajjal való feltöltés: Töltjük fel a gödröt talajjal, enyhén nyomkodva le a gyökerek körül.

Öntözés: Bőségesen öntözzük meg a banánfát, hogy a talaj átnedvesedjen.

Fontos tanácsok:

 • Ültetéskor a banánfa teteje ne legyen mélyebben a talajszintben, mint ahogyan a cserépben volt.
 • Ne ültessük a növényt túl mélyre, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet.
 • Ha a talaj száraz, ültetés előtt áztassuk be a banánfa gyökérzetét vízbe.
 • Ha a banánfát konténerbe ültetjük, válasszunk nagy méretű edényt, és töltsük fel jó vízelvezető képességű talajjal.

Extra tipp: Ha a banánfát szeles helyre ültetjük, támasztókaróval is rögzíthetjük, hogy a szél ne károsítsa a növényt.

A banánfa ültetésének legjobb ideje a tavasz vagy az ősz, amikor a talaj nem túl hideg és nem túl meleg. Ültetés után rendszeresen öntözzük a növényt, amíg meg nem gyökeresedik.

Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása
Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása

Banánfa (Musa Basjoo): Gondozás

A banánfa gondozása nem túl bonyolult, de néhány dologra oda kell figyelni.

Öntözés:

Rendszeres, bőséges öntözés: A banánfa vízigényes, ezért rendszeresen, bőségesen kell öntözni. Különösen igaz ez a forró nyári hónapokban, amikor akár napi öntözésre is szükség lehet.

Talajnedvesség ellenőrzése: Mielőtt öntöznénk, érdemes megvizsgálni a felső talajréteget. Ha a felső 3-5 cm kiszáradt, itt az ideje alaposan beöntözni a növényt. Figyeljünk arra, hogy a talaj soha ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen folyamatosan tocsogós.

Mélyreható öntözés: Öntözéskor ne csak a talaj felszínét locsoljuk meg, hanem törekedjünk mélyen átnedvesíteni az egész gyökérzetet. Ezzel ösztönözzük a gyökerek egészséges mélyre hatolását.

Hűvösebb órák: Igyekezzünk a növényeket a reggeli vagy esti órákban öntözni, amikor alacsonyabb a párolgás. Déli tűző napon való locsoláskor a leveleken maradó vízcseppek felforrósodhatnak, perzselési sérüléseket okozva.

Télen ritkább öntözés: A téli időszakban, a növény nyugalmi periódusában csökkentsük az öntözés gyakoriságát. Télen elég, ha csak akkor öntözünk, amikor a talaj teljesen kiszáradt.

Extra tippek:

 • A banánfa különösen hálás a mulcsozásért. A talaj takarása segít megőrizni a nedvességet és lehűteni a gyökereket.
 • Megfontolhatjuk a csepegtető öntözőrendszer kiépítését. Ezzel hatékonyabbá válik a locsolás, és vizet is spórolhatunk.

Igyekezzünk a leveleket minél ritkábban vizezni, ezzel csökkentjük a gombás fertőzések kialakulásának esélyét.

Tápanyagutánpótlás:

Rendszeresség: A banánfa tápanyagigényes növény, ezért rendszeres trágyázása szükséges egész évben. Kiemelten fontos ez a virágzás és a gyors vegetatív növekedés időszakában, tavasszal és nyáron, amikor havonta pótoljuk a tápanyagokat.

Trágyatípus: Válasszunk magas káliumtartalmú kiegyensúlyozott műtrágyát. Emellett szerves anyagokkal, pl. komposzttal is javíthatjuk a talaj minőségét.

Alkalmazás: A folyékony tápoldatok könnyebben gyökérzónába juttathatók, illetve a levelekre permetezve levéltrágyaként is hasznosulhatnak.

Őszi felkészítés: Az őszi hónapokban érdemes káliumban különösen gazdag trágyát kijuttatni, ez segít a növénynek felkészülni a téli időszakra.

Télen visszafogottan: A téli időszakban, amikor a növény nyugalomban van, ne trágyázzuk a banánfát.

Extrák:

 • Időnként talajvizsgálatot végeztetve pontosan meghatározhatjuk a talaj hiányosságait, így célzottabban tápanyagozhatunk.
 • A banánfa kifejezetten kedveli a kávézaccot vagy a teafilterek tartalmát a talajba keverve.
 • Banánhéj: A banánhéjat vízben pár napig áztatva tápanyagdús, főleg káliumban gazdag oldatot nyerhetünk, amivel öntözhetjük a növényt.

Fontos odafigyelni, hogy a túlzásba vitt trágyázás is károsíthatja a növényünket!

Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása
Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása

Ápolás:

A banánfa általában igénytelen növény, de bizonyos ápolási feladatok elvégzésével még szebbé és egészségesebbé tehetjük:

Metszés: A banánfának nincs szüksége rendszeres, drasztikus metszésre. Azonban időnként szükséges a beteg, elszáradt, megsérült levelek eltávolítása. Ha a sarjhajtásokat szeretnénk korlátozni, azokat is tőből eltávolíthatjuk. A termést hozott szárat a szüret után szintén érdemes visszavágni.

Sarjak: A banánfa sok oldalhajtást (sarjat) hoz, ezekről dönthetünk, hogy meghagyjuk-e őket. Ha a sarjak túl sűrűvé válnak, érdemes egy-két gyengébb hajtást leválasztani.

Takarás, téli védelem: Az első fagyok előtt érdemes a növényt megvédeni. Helyezzünk szalmát vagy mulcsot a talajra, és a növény törzsét bugyolálhatjuk fóliába is. Ha konténerben neveljük, télen fagymentes, világos helyre vigyük.

Kártevők, betegségek: Rendszeresen szemléljük meg a növényt, hogy időben észrevegyük a kártevőket vagy a betegségek jeleit. A nedves időben megjelenő levélfoltosodást gombaölő szerekkel kezelhetjük.

Levéltörölgetés: A banánfa hatalmas levelein könnyen megül a por. Időnként töröljük át őket nedves ruhával. Ez nemcsak a növény megjelenését javítja, de segít a kártevők és betegségek megelőzésében is.

Ezeken a gondozási lépéseken felül egyszerűen élvezzük, ahogy dísznövényünk egzotikus hangulatot teremt kertünkben!

Teleltetés:

Kétféle módszer: A banánfa, bár bizonyos fokig tolerálja a téli időjárást, nem fagytűrő. Ezért két lehetőségünk van a teleltetésre: kinti takarás, vagy a növény betelepítése teleltető helyre.

Kinti takarás: Ha a növényünket kertben neveljük, a téli fagyok előtt alapos takarást igényel. Kezdjük azzal, hogy szalmával vagy fakéreggel feltöltjük a tő környezetét, ezzel szigetelve a gyökereket. Magát az áltörzset szorosan betekerhetjük fóliával, nádszövettel, esetleg geotextíliával. Extrém hideg esetén az egészet kartonpapírral is érdemes körbevenni. A levélzet nem fogja kibírni a fagyokat, de tavasszal új hajtásokat nevel.

Fagymentes teleltető hely: Ha a banánfát konténerben neveljük, a legegyszerűbb a növény betelepítése egy védett, fagymentes helyre. Ideális a világos, 5-10°C körüli télikert, verandák, esetleg lépcsőházak.

Télen visszafogottan: A teleltetési időszakban jelentősen csökkentsük az öntözést, csak annyira tartsuk nedvesen a talajt, hogy ne száradjon ki teljesen. A tavasz beköszöntével, a fagyveszély elmúltával fokozatosan visszatérhetünk a normál gondozáshoz.

Fontos: A teleltetési mód függ a térségben uralkodó téli klímától és a banánfa fajtájától is. Ha a telek rendszeresen nagyon hidegek (-10 °C alatt), érdemes inkább a betelepítést választani valamelyik banánfa fajtánál.

Fontos még megjegyezni, hogy a teleltetés során, különösen a betelepített növény esetében figyeljünk a kártevők (pl. takácsatka) megjelenésére. A száraz, meleg téli helyiség kedvezhet ezek elszaporodásának.

Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása
Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása

Banánfa (Musa Basjoo): Szaporítás

A banánfát kétféleképpen szaporíthatjuk:

Sarjhajtások leválasztása:

Mi is az a sarjhajtás? A banánfa oldalról növeszt sarjhajtásokat (más néven szuckereket), amelyekből új banánfák fejlődhetnek.

Sarjak felhasználása Ezeket leválaszthatjuk, és külön ültethetjük, így szaporíthatjuk a banánfánkat. De dönthetünk úgy is, hogy a növényt egyedül neveljük.

A leválasztás célja: A sarjak leválasztása segít a növény energiáit a terméshozatalra összpontosítani. Ha túl sok a sarjhajtás, a növény ereje inkább ezek növelésére, mint a termésre fordítódik.

Mikor válasszuk le? Akkor a legideálisabb, amikor a sarjhajtás magassága elérte a 30-50 cm-t, és már 4-5 saját levéllel rendelkezik.

Lépésről lépésre:

  1. Óvatosan ássuk ki a kiválasztott sarjhajtást, vigyázva, hogy ne sérüljön a gyökérzete.
  2. Tisztítsuk meg a hajtást a fölösleges talajtól.
  3. Éles késsel vagy metszőollóval vágjuk le a sarjhajtást az anyanövénytől, ügyelve arra, hogy minél több saját gyökér maradjon rajta.
  4. Ültessük a sarjhajtást cserépbe vagy a kertbe. Rendszeres öntözés mellett hamar meggyökeresedik.

Extra tippek:

 • A leválasztás legjobb időpontja a tavasz vagy a kora nyár.
 • Ne válasszunk le minden sarjhajtást! Mindig hagyjunk meg legalább egyet az anyanövényen, hogy az elpusztulása után legyen, ami átvegye a helyét.

Magról vetés:

A banánfa magból is szaporítható, de ez hosszabb és bonyolultabb folyamat, mint a sarjhajtásokról való szaporítás. A sikerhez türelemre és odafigyelésre van szükség.

Hozzávalók:

 • Banánmagvak (frissen szedett banánból)
 • Cseréptalaj
 • Cserép
 • Víz
 • Műanyag fólia
 • Hőforrás (pl. fűtőpad)

Lépések:

 1. Magvak beszerzése: Távolítsuk el a banánból a magokat, és mossuk le a rajtuk lévő gyümölcsös húst. Hagyjuk a magokat egy éjszakára ázni vízben.
 2. Ültetés: Töltsünk meg egy cserépet cseréptalajjal, és nedvesítsük meg. Helyezzünk egy banánmagot minden 2-3 cm-re a talajba. Takarjuk be a magokat vékony réteg talajjal.
 3. Csomagolás: Fedjük le a cserépet műanyag fóliával, hogy üvegházhatást hozzunk létre. Helyezzük a cserépet meleg helyre (ideális a hőmérséklet 20-25 °C).
 4. Gondozás: Tartsuk a talajt nedvesen, de ne áztassuk el. Rendszeresen szellőztessük a cserépet, hogy elkerüljük a penészképződést.
 5. Csírázás: A csírázás 2-4 hetet is igénybe vehet. Amikor a magok kicsíráznak, távolítsuk el a fóliát.
 6. Palántanevelés: Helyezzük a cserépet világos helyre. Folytassuk a talaj nedvesen tartását. Amikor a palánták megnőttek, átültethetjük őket nagyobb cserépbe.

Tippek:

 • Friss banánmagokat használjunk a legjobb eredmények elérése érdekében.
 • A banánmagok lassan csíráznak, ezért ne adjunk fel, ha nem látunk eredményt az első néhány hétben.
 • A banánfák nem szeretik a hideget, ezért fontos, hogy a palántákat meleg helyen tartsuk.
 • Legyen türelmes! A banánfa magból történő termesztése időbe telhet, de a végeredmény megéri a fáradságot.

Fontos megjegyezni: A magból nevelt banánfák nem feltétlenül öröklik az anyanövény tulajdonságait. Előfordulhat, hogy később érnek, kevesebb termést hoznak, vagy nem olyan ízletesek a gyümölcseik.

Ha biztosra akarunk menni, és azonos tulajdonságokkal rendelkező banánfát szeretnénk, akkor érdemesebb sarjhajtásokról szaporítani a növényt.

Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása
Banánfa (Musa Basjoo) ültetése, gondozása, szaporítása

Banánfa (Musa Basjoo): Kártevők és betegségek

A banánfa általában ellenálló növény, de sajnos előfordulhat, hogy kártevők és betegségek károsítják. Fontos felismerni a tünetek alapján a problémát, és időben tenni ellene, hogy megvédjük a növényt.

Gyakori kártevők:

 • Takácsatkák: Apró, pókszerű kártevők, amelyek a levelek fonákján telepednek le. Szívogatással károsítják a növényt, a levelek sárgulnak, elszáradnak.
 • Mealybugs: Fehér, vattaszerű kártevők, amelyek szintén a levelek fonákján élnek. Mézharmatot választanak ki, ami vonzza a hangyákat. A levelek sárgulnak, elformálódnak.
 • Tripszek: Apró, szárnyas rovarok, amelyek a levelek fonákján élnek. Szívogatással károsítják a növényt, a levelek ezüstös foltokkal pettyeződnek.
 • Levéltetvek: Zöld vagy barna színű, apró rovarok, amelyek a hajtásokon és a leveleken élnek. Szívogatással károsítják a növényt, a levelek sárgulnak, elformálódnak.

Gyakori betegségek:

 • Levelek foltosodása: Gombák okozhatják, a levelek sárgulnak, foltok jelennek meg rajtuk.
 • Rizomrothadás: Gombák okozhatják, a növény elgyengül, elpusztulhat.
 • Gyökérrothadás: Gombák okozhatják, a növény elgyengül, elpusztulhat.
 • Vírusos betegségek: Ritkábban fordulnak elő, de súlyos károkat okozhatnak.

Megelőzés:

 • A legjobb megelőzés a megelőzés. Tartsuk a növényt egészséges állapotban, rendszeresen öntözzük, trágyázzuk.
 • Ellenőrizzük a növényt rendszeresen kártevők és betegségek jelei után.
 • Távolítsuk el a fertőzött leveleket és hajtásokat.
 • Használjunk biopeszticideket a kártevők elleni küzdelemben.
 • Gombaölő szerekkel kezelhetjük a gombás betegségeket.

Kezelés:

 • Ha kártevőket vagy betegségeket észlelünk a növényen, fontos, hogy mielőbb cselekedjünk.
 • A kártevők elleni küzdelemben használhatunk biopeszticideket. Számos hatékony biopeszticid kapható a kertészetekben.
 • A gombás betegségek elleni küzdelemben használhatunk gombaölő szereket. Fontos, hogy kövessük a gombaölő szer használati utasítását.
 • Súlyos esetekben a fertőzött növényrészeket el kell távolítani, sőt az egész növényt meg kell semmisíteni.

Fontos: A kártevők és betegségek elleni küzdelemben fontos, hogy megelőző intézkedéseket tegyünk. Rendszeresen ellenőrizzük a növényt, és ha bármilyen problémát észlelünk, azonnal cselekedjünk. A korai beavatkozás segíthet megmenteni a növényt a pusztulástól.

Összefoglalás

A banánfa egy látványos dísznövény, amely trópusi hangulatot kölcsönöz kertünknek. Könnyen nevelhető, kevés gondozást igényel, ezért ha szeretnénk egy egzotikus jellegű növényt otthonunkba, bátran válasszuk a banánt.

Ha kérdésed merül fel a banánfa ültetésével vagy gondozásával kapcsolatban, keress fel egy helyi kertészeti szaküzletet vagy keress megbízható online forrásokat. Sok sikert!

 Kert témák:Fotók: Pixabay, Vistacreate